Hur du bygger ett hus av containrar – från idé till färdigt hem

Det finns några stora fördelar med att bygga ett containerhus snarare än att bygga ett vanligt hus av lösvirke - eller investera i ett nyckelfärdigt sådant. Dels handlar det om ett val som är bra för miljön sett till att materialet redan finns där. Från EU talas det väldigt mycket om värdet i att återbruka och vad kan egentligen vara mer talande i den frågan än att använda sig av containrar, modifiera dessa och anpassa dem till bostäder? 

En annan fördel ligger i priset: med rätt hantering och med rätt kunskaper kan du komma väldigt billigt undan. Den tredje fördelen ligger i samma sak som ovan: har du rätt kunskaper så kan det också gå ganska snabbt från start till mål att bygga ett containerhus. Ser man till ett annat värde så handlar det om det unika uttrycket och det faktum att man får ett hus som blir helt olikt alla andra. 

Nackdelar med ett containerhus 

Givetvis finns också nackdelar med ett containerhus. Det stora problemet handlar om isolering. Det är svårt att lyckas fullt ut med detta. Väljer man att isolera från utsidan kan containerns metallhölje leda till att en massa kondens bildas - och detta kan i sin tur innebära problem med fukt inne i det färdiga huset. Det andra alternativet där man isolerar från insidan är bättre, men å andra sidan så kommer den metoden att innebära att värdefullt utrymme försvinner - från en redan smal yta. 

Gällande den smala ytan så innebär det också ett annat problem: en container är en smal, men hållbar och robust, konstruktion som i ett modifierat tillstånd kan tappa väldigt mycket bärighet. Skär du i metallen i syfte att sammanfoga en container med en annan - ja, då måste du också vara på det klara med hur detta påverkar konstruktionens bärande förmåga. Här bör du ta hjälp av en konstruktör för att få professionell hjälp med rätt lösning.

containerhus

Så bygger du ett containerhus - steg för steg 

Med detta sagt så tänkte vi här nedan gå igenom en förenklad process i att bygga ett containerhus från start till mål. I den här texten förutsätter vi att du dels har alla verktyg som behövs, dels att du har kontakt med företag som kan hjälpa dig - hantverkare, konstruktör, arkitekt (om du inte ritat huset på egen hand) - samt att du givetvis också har ett bygglov och ett godkännande från Byggnadsnämnden i att sätta igång med projektet. Du ska även ha en budget samt ha köpt in de containrar som ska användas för projektet. 

  1. Grundläggning. Det bästa sättet - givet vilket typ av containerhus som ska byggas - är att gjuta en betongplatta. Anlita en erfaren firma för detta. Du får bara en chans att skapa en stabil grund och det är värt att betala extra för! 
  2. Anpassning. Skär ut öppningar för alla dörrar, fönster och väggar - och förstärk dessa med hjälp av exempelvis stålramar, eller andra lösningar rekommenderade av konstruktören. 
  3. Svetsa ihop delarna. Svetsa ihop alla containrar till den form huset ska ha. Täta allting. 
  4. Rostskydd. Ett måste är att applicera ett rostskydd över metallen på containrarna. Överväg även att sätta ett annat material över om du vill ha exempelvis en annan färg eller ett annat utseende. Isolering är också viktigt. Antingen så väljer du skivor eller också stålull. Se även till att det finns luftspalter innan. Täta alla fogar med fogskum. 
  5. El, avlopp, vatten och ventilation. Dessa frågor måste lösas och bäst är givetvis att anlita sakkunniga för detta. Det är heller inget val då det handlar om att dra el - där måste du anlita en behörig elektriker. 
  6. Interiör. Dags att börja med interiörer. Sätt väggar, innertak och golv enligt dina egna preferenser vad gäller material och design. Vad gäller det exteriöra så har vi nämnt ytterpanel som ett alternativ för att skapa en mer homogen och inbjudande byggnation. Det kommer att vara unikt även om du adderar ny ytterpanel. För taket skulle vi rekommendera att du sätter ett som har lite lutning, mest för att det blir enklare att hålla efter på vintern och för att leda bort regnvatten. Material som rekommenderas är plåt eller aluminium som en följd av låg vikt. 
  7. Besiktning. Begär en slutbesiktning och åtgärda - om så krävs - de eventuella brister som finns. 



Behöver du köpa en container?
27 Mar 2025