Så isolerar du en container

I den här texten ska vi ta dig igenom processen med att isolera en container. Fler och fler har börjat inse att stommen som en container utgör är perfekt att använda för annat. Man kan exempelvis se att många väljer att inreda en container som en slags pop-up-butik eller som en food truck. 

Det finns också exempel på där privatpersoner väljer att bygga ihop en massa containrar och skapa en bostad av dessa. Även exempelvis attefallshuset kan vara en tilltalande modell att använda en container för. Oavsett användningsområde dock så bör man vara medveten om att isolering blir en avgörande fråga för komforten - och att man också bör se över viktiga saker som exempelvis ventilation. 

Det senare hör också ihop. Har man undermålig ventilation så kan detta leda till en massa problem med fuktskador. Fukten stängs inne och sedan bildas det skador som en följd av detta. I och med att en container är byggd av metall så samlas också en massa kondens. Vårt råd är att du kontaktar en VVS-installatör för rådgivning i frågan innan du sätter igång. Med det sagt så kommer här en liten steg-för-steg-guide kring isolering av en container och vad du behöver tänka på: 

  • Rengöring. Se till att containern är ordentligt rengjord innan du sätter igång. Kolla gärna upp vad den har använts för innan också om du ska investera i en begagnad. Ta bort all eventuell rost - och applicera en anti-rost-behandling om containern är äldre. 
  • Fuktspärr. Se till att montera en fuktspärr innan du påbörjar arbetet med isolering. 
  • Reglar och isolering. Sätt upp reglar och börja sedan med att isolera väggarna med skivor. Stenull kan vara en bra lösning, men då är det också extra viktigt att det finns en fukspärr monterad. Många idag använder sig av PIR-skivor och det kan också rekommenderas i samband med att en isolering ska väljas för en container. Nackdelen med detta är att det kostar lite mer samt att det också kräver både tät passning och fixering, men lyckas du med detta så får du en väldigt hållbar och tät lösning. 
  • Golvet. Samma sak här som vid väggarna - börja med att skapa en fuktspärr direkt på containergolvet, bygg upp reglar och fyll sedan på med isolering i form av exempelvis stålull. 
  • Taket. Här kan du använda en lättare isolering där många idag väljer spray. Även isoleringsskivor kan, tack vare lätt vikt, vara ett bra alternativ. 
  • Täta. Avsluta med att skapa en lufttäthet genom att använda skumisolering vid fogar och andra öppningar. 
  • Tänk på! Du måste välja material som är brandsäkra och du bör även kontakta byggnadsnämnden i din kommun om det finns något - rent regelmässigt - som du måste ha i beaktning. Att inleda en kommunikation med den instansen är för övrigt alltid ett bra första steg att ta. 



Behöver du köpa en container?
24 Feb 2025